T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÇEKMEKÖY - Alemdağ Anadolu İmam Hatip Lisesi

Hijyen, Sağlık ve Sağlıklı Beslenme Semineri

Hijyen, Sağlık ve Sağlıklı Beslenme Semineri okul Müdür Yardımcımız Havva Yener tarafından verildi.

COVİD-19 VE DİĞER SALGIN HASTALIKARDAN KORUNMA YOLLARI

 

Uygun Önlemler, Doğru Alışkanlıklar ve Biraz Sağduyu Bulaşıcı Hastalıklardan Kaçınmamıza Yardımcı Olur.

Ellerinizi sık sık temizleyin. Sabun, su veya alkol bazlı dezenfektan kullanın.

Kişilerle aranızda güvenli mesafeyi koruyun.

Fiziksel mesafeyi koruyamadığınız durumlarda maske takın.

Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın.

Ateş, öksürük ve solunum güçlüğü şikayetleriniz varsa tıbbi yardım alın.

Başvuracağınız sağlık hizmetleri sağlayıcısını önceden aramak, doğru sağlık tesisine en hızlı şekilde yönlendirilmenize olanak tanır. Bu yaklaşım, hem sizi korur hem de virüslerin ve diğer enfeksiyonların yayılmasını önler.

 

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

 

Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir.

Maksimum Sağlık İçin;

  • Yeterli ve Dengeli Beslenme
  • Düzenli Fiziksel Aktivite
  • Sigarasız Yaşam
  • Stresten Uzak Durma
  • Düzenli Sağlık Kontrolü şarttır.

Optimal sağlık için yaşamın her döneminde Yeterli ve Dengeli Beslenme temel unsurdur.

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENEN KİŞİLER

  • Sağlam ve sağlıklı bir görünüştedir.
  • Hareketli ve esnek bir bedene,
  • Muntazam bir cilde, canlı ve parlak saçlara ve gözlere,
  • Kuvvetli, gelişimi normal kaslara,
  • Çalışmaya istekli kişiliğe,
  • Boy uzunluğuna uygun vücut ağırlığına,
  • Normal zihinsel gelişme,
  • Sık sık hasta olmayan bir yapıya sahiptir.

 

YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENENLER İSE;

•             Hareketleri ağır ve isteksiz

•             Sağlıksız genel görünüşte (aşırı zayıf veya şişman)

•             Pürüzlü, kuru, sağlıksız cilt yapısına,

•             Şişman veya zayıf vücut yapısına,

•             Sık sık baş ağrısından şikâyet eden

•             İştahsız, yorgun, isteksiz bir yapıya sahiptir.

ERGENİN BESLENME ÖZELLİKLERİ

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve bu konuda desteklenmeleri çocukların sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır. 

Ayak üstü beslenme (fastfood) veya abur-cubur beslenme alışkanlığı çocuk ve gençler arasında yaygın olarak görülmektedir. Aslında bu tip beslenme günümüzde insanın hızlı yaşam temposu nedeniyle oluşmuştur. Bu tür beslenme ile enerjinin @-50'si yağdan gelmektedir. Bu yağın çoğunluğu doymuş yağlardan oluşmaktadır.

Diyetteki doymuş yağ miktarı ve serum kolesterol düzeyi ile kalp-damar hastalıkları arasında ilişki olduğu bilinmektedir. Bu hastalıklar yetişkinlerde görülmesine karşın temelleri çocukluk çağında atılmaktadır. Genellikle ayak üstü beslenmede A ve C vitaminleri, kalsiyum, posa tüketimi yetersizdir, yağ ve tuz tüketimi ise yüksektir.

Bu yaş grubunun diğer bir yanlış alışkanlığı da öğün atlamadır. En çok atlanan öğün ise sabah kahvaltısıdır. Sabah kahvaltısı insanlar için önemli bir öğündür.

Ergenlik çağında özellikle kızlarda yemek yeme ile ilgili bozukluklar olarak anoreksiyanervosa ve bulimianervosa görülmektedir. Genç kendi kendini kusturmakta, laksatif ve diüretik ilaçlar kullanmakta ve sağlığı bozulmaktadır. Genç, bir deri bir kemik görünümünü almaktadır ve bu durumlarda gencin psikiyatrik tedavi görmesi gerekmektedir. Sorunların nedenlerinin araştırılması gerekmektedir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.06.2021 - Güncelleme: 28.06.2021 12:02 - Görüntülenme: 155
  Beğen | 0  kişi beğendi